Precizare a Biroului de Presă al Patriarhiei Române în legătură cu problema paşapoartelor biometrice

Precizare a Biroului de Presă al Patriarhiei Române în legătură cu problema paşapoartelor biometrice


În legătură cu opiniile exprimate în dezbateri publice şi pe diferite site-uri referitoare la problema paşapoartelor biometrice, precizăm următoarele:

Biserica Ortodoxă Română nu aprobă iniţiative particulare şi de grup, fără consultarea şi binecuvântarea ierarhului locului, care provoacă mai mult tulburare, decât să clarifice problema.
În vederea formulării unui punct de vedere oficial în cadrul şedinţei Sfântului Sinod din zilele de 25-26 februarie 2009, Patriarhia Română a solicitat Direcţiei Paşapoarte din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor lămuriri privitoare la paşapoartele biometrice şi în ce măsură datele cuprinse în acestea nu aduc atingere libertăţii şi demnităţii persoanelor umane.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE

4 comentarii

Din categoria Precizare a Biroului de Presă al Patriarhiei Române în legătură cu problema paşapoartelor biometrice

4 răspunsuri la „Precizare a Biroului de Presă al Patriarhiei Române în legătură cu problema paşapoartelor biometrice

  1. Iulia

    Nu este bine ce fac oamenii care au inceput o adevarata rascoala pe strazile Bucurestiului. Aceasta revolta indreptata spre un 666 al obsesiilor lor, ar putea fi banuita ca este un atac chiar spre ierarhii bisericii noastre. Poate ca avem de-a face cu o razbunare a Pr. Iustin Parvu contra Patriarhului Daniel, datorita schimbarii parintelui din functia de staret al Manastirii Petru Voda. Oricum cei care ies in strada si se revolta se poarta ca niste posedati, turbati, siguri pe ei ca au dreptate. Probabil ca diavolul este in ei, nu in cipuri, vorba aceea: “hotului de hot ii e frica”. Cine are pe satana in el vede pe cel rau peste tot; cine are pe Dumnezeu in el vede pe Dumnezeu pretutindeni. Despre Victor Roncea (cel care ii conduce pe acesti razvratiti periculosi), iata ce aflam pe http://www.observatorcultural.ro (nr. 370, 3 mai 2007): in articolul: ”Victor Roncea sau problema deficitului de rusine”, Bogdan Cristian Iacob, scrie: “Victor Roncea nu este un democrat. …Victor Roncea et comp. au fost acuzati de antisemitism si de simpatii legionare. …Victor Roncea reprezinta o optiune politica si o ideologie (fundamentalismul neoortodoxist) de care Romania trebuie sa se desparta, pentru a fi un stat secular, modern si european. …El nu are nimic in comun cu valorile dialogului si ale civilitatii. …Victor Roncea reprezinta o gaura neagra a societatii civile din Romania de astazi.”
    Cornel Ivanciuc in Gardianul din 03.02.09 scrie: “Cred ca 666 este numarul persoanelor care au manifestat impotriva pasapoartelor biometrice”.

    Scrisoare catre Pr. Iustin Parvu:

    Parinte, cuvintele dvs. referitoare la 666 au produs neintelegeri intre credinciosi. La dezbaterea care a avut loc pe 22.01.2009, cei care va sustineau ideile vociferau cand vorbea cineva din celalta tabara iar pe preotul trimis de Arhiepiscopia Tomisului nici nu l-au lasat sa termine ce avea de spus. Doar Pr. Buchiu si Pr. Coman au putut vorbi mai mult (si foarte bine). Comunicatul pe care l-ati dat a adus multa tulburare in biserica. Nu trebuie sa inspaimantati oamenii cu ideile dvs. pentru ca unii dintre ei nu au puterea de rugaciune a calugarilor si iata cum reactioneaza! Aveti mila de oamenii obisnuiti care sunt mai slabi in fata celui rau si nu stiu ce sa faca in astfel de cazuri. Unii pot deveni chiar violenti, am vazut multa ura in privirile lor, nu mai au respect nici fata de preotii care nu sunt de acord cu dvs.!
    Daca noi cei din lume suntem trupul vazut al lumii, atunci dvs., calugarii, ar trebui sa fiti sufletul nevazut al ei, sa va rugati pentru noi, nu sa ne intaratati. Oamenii merg la manastire cu speranta, cu daruri, platesc liturghii si ce primesc de la dvs.? Frica in loc de liniste, banuiala in loc de incredere, ura in loc de iubirea aproapelui, razvratire in loc de supunere, razboi in loc de pace. Vi se spune “parinte” dar aveti grija sa nu fiti tatal care da copiilor sai pietre in loc de paine; pietre grele ca: indoiala, frica, ura, lipsa de respect a unor oameni fata de preotii care nu sunt de acord cu ceea ce afirmati. Spuneti ca “a venit vremea muceniciei”. In acest caz, s-ar putea ca singurii mucenici sa fie cei care ar putea fi batuti de adeptii dvs. pentru ca nu accepta noile idei care vin dinspre Manastirea de la Petru Voda.
    Mucenicia nu inseamna sa fugi de sabie, de ceea ce vor sa-ti faca, ci sa-i lasi sa faca ce vor acestui trup muritor (ma refer la buletine, cipuri), atata vreme cat sufletul tau ramane curat. Mucenicii n-au fugit din calea sabiei. Daca sabia e cipul, sa-l lasam sa ne strapunga, asta e mucenicie! Ati inteles gresit mucenicia in acest caz.
    Eu cred ca anticipati vremurile despre care se scrie in Biblie. L-ati scos din context pe 666 desi nu era cazul acum. Chiar din Apocalipsa va puteti da seama ca nu a sosit inca vremea lui 666 pentru ca asta se va intampla dupa ce vor fi deschise cele 7 peceti si vor trambita cei 7 ingeri, dupa aparitia anticristului in lume. Daca toate acestea s-ar fi intamplat, probabil ca acum n-ar mai exista jumatate din oamenii de pe pamant. Cititi in Biblie ce se intampla dupa fiecare pecete si trambitare: cand a trambitat al doilea inger “a treia parte din mare s-a prefacut in sange”, dupa a treia trambitare ” multi oameni au murit din pricina apelor care erau amare”, dupa a sasea trambitare “a fost ucisa a treia parte din oameni. Toate acestea inca nu s-au implinit, se vede clar, va rog sa priviti situatia corect altfel riscati sa cadeti in erezie, sa apara o secta in sanul bisericii. Deocamdata nu s-a ajuns chiar la asta, dar ati creat o grupare anarhica (conform definitiei din Sectologie, “gruparea anarhica este o comunitate de “credinciosi” apartinand unui cult sau unei biserici, dar care nu este de acord cu unele practici sau initiaza ea ceva nou“). Aveti grija ca adeptii dvs. sa nu devina o organizatie religioasa violenta care poate ajunge chiar sa ucida o persoana sau un grup (daca acestia nu sunt de acord cu organizatia lor).
    Apare dictatura unor idei false, se impune oamenilor o noua erezie: frica de diavol (de 666). Nu trebuie sa devenim paranoici, obsedati, sa-l vedem pe diavol peste tot (in pasapoarte, pe pereti, in oala cu ciorba…).
    Dupa cum scrie in Dogmatica, unul dintre atributele naturale ale lui Dumnezeu este atotprezenta sau omniprezenta Lui, deci spre Dumnezeu trebuie sa ne indreptam atentia, nu spre cel rau care vrea sa distruga lumea.
    Scrie in Apocalipsa ca numarul 666 “este numar de om” deci nu este in ceva creat de tehnica. Oamenii care cred ce spuneti dvs. (ca 666 e in codul de bare, cipuri) sunt atat de porniti impotriva celor care eventual i-ar putea urmari, le-ar afla datele personale, oare de ce atata spaima? Daca ar putea, probabil L-ar acuza si pe Dumnezeu ca ne urmareste, ne stie chiar si gandurile. Daca ar avea incredere in Dumnezeu nu s-ar teme de nimic pentru ca “Dumnezeu este scaparea si puterea noastra, ajutor intru necazurile ce ne impresoara. Pentru aceasta nu ne vom teme cand se va cutremura pamantul si se vor muta muntii in inima marilor.” (Ps. 45; 1,2). Iata ca oamenii nu trebuie sa se teama nici in timpurile din urma, cand dupa ce se va deschide pecetea a sasea fi “cutremur mare” apoi mai scrie in Apocalipsa si de alte calamitati care vor urma. Daca ne uitam ce se intampla acum, nu pare ca Apocalipsa a ajuns asa departe. Oricum nu le este de folos oamenilor sa stie cand va veni sfarsitul lumii, dupa cum nu le este de folos sa stie nici momentul mortii lor.
    Sf. Ioan Gura de Aur spune: “Ingrijiti-va de sfarsitul vostru si nu de sfarsitul lumii” iar Sf. Atanasie zice: ”De ziua cea de Apoi nu stiu nici ingerii, nici Fiul, caci nu este voua si nimanui de folos sa stiti; mai de folos este voua a asculta de Fiul Care ne invata despre inselatorii care vor veni, pentru ca se vor preface diavolii in ingeri si vor grai despre sfarsitul lumii, dar voi sa nu-i credeti, pentru ca nici ei nu stiu si nu cunosc data”.
    In istorie sunt multi cei care, la timpul lor, au spus ca era sfarsitul lumii, se agatau de diferite descoperiri ale vremii. Oamenii trebuie sa inteleaga ca civilizatia si tehnica avanseaza, nimic nu sta pe loc (pana si pamantul se invarte), asa e in firea lucrurilor, asa a lasat Dumnezeu. In Biblie scrie de multe ori „Nu va temeti!”. Doar fanaticii si habotnicii se tem de tehnica data de Dumnezeu in ajutorul oamenilor. In acelasi timp cu inmultirea oamenilor pe pamant a evoluat si tehnica, eu cred ca toate sunt lasate de Dumnezeu omului pe pamant spre a-i usura viata. Codurile de bare fac si ele parte din tehnica, simplifica vanzarea produselor. Ce ar vrea unii? Sa stea vanzatorul sa scrie intr-un caiet fiecare produs pe care il vinde? Cat despre scanarea irisului, amprente, oamenii cinstiti nu au de ce sa se teama. Daca populatia poate fi controlata mai bine, se pot gasi infractorii mai usor de catre politie. Nu fiti ca cei de pe timpul Inchizitiei care ardeau pe rug oamenii de stiinta.
    “Fanatismul fundamentalist – care vadeste deopotriva rautatea, ridicolul si neghiobia – intotdeauna duce la erezii, schisme, sectarism, suprematia literei, forme religioase naive ori teroriste, indârjiri formaliste (stilistii) si compromiterea in ochii oamenilor cu scaun la cap a fenomenului religios”. (Monahul Nicolae Steinhardt, “Reflectii calugaresti”).
    Dumnezeu sa va lumineze sa nu rataciti calea acum la batranete, ar fi pacat de toate suferintele pe care le-ati indurat in viata. Noi va respectam, dar nu va lasati influentat de altii si nu aduceti in Romania tulburarile din Grecia (despre 666) pentru ca puteti destabiliza nu doar biserica (comunitatea credinciosilor) ci si ordinea in tara (daca oamenii vor refuza sa-si faca noile carti de identitate si pasapoarte). Nu luati din Biblie citate de la sfarsitul ei aducandu-le in atentia lumii mai inainte de vreme si punandu-le in ce context doriti dvs.! Nu puteti schimba ordinea din Biblie; toate la timpul lor. Daca aveti anumite pareri, nu trebuie sa le prezentati pe posturile TV ca si cum ar fi ceva sigur, ca nu sunteti profet. Oamenii de rand ar putea sa va creada si sa intre in panica, sa se instaleze haosul in Romania. Pentru numele lui Dumnezeu, incetati sa mai produceti tulburare! Ati iesit de sub ascultarea bisericii si trageti dupa dvs. multi oameni creduli. Nu stiu cum de nu va temeti sa faceti pacate la o varsta asa inaintata nestiind daca mai aveti timp sa vi le platiti. Aveti grija parinte sa nu ajungeti in iad pentru ruperea credinciosilor de invataturile adevarate ale bisericii ortodoxe! In carti sunt cazuri de calugari care au pierdut totul la batranete pentru ca n-au fost atenti pana la sfarsit la mantuirea lor. La dvs. e mai grav pentru ca trageti multe suflete dupa dvs. si mare raspundere v-ati asumat. Vegheati sa nu va numarati printre invatatorii mincinosi; iata ce scrie Biblia despre ei:
    – “Dar au fost in popor si prooroci mincinosi, dupa cum si intre voi vor fi invatatori mincinosi, care vor strecura eresuri pierzatoare si, tagaduind chiar pe Stapanul Care i-a rascumparat, isi vor aduce lor grabnica pieire; si multi se vor lua dupa invataturile lor ratacite si, din pricina lor calea adevarului va fi hulita”. (II Petru, 2; 1,2);
    – “Iar de invata cineva alta invatatura si nu se tine de cuvintele cele sanatoase ale Domnului nostru Iisus Hristos si de invatatura cea dupa dreapta credinta, acela e un ingamfat, care nu stie nimic, suferind de boala discutiilor si a certurilor de cuvinte, din care pornesc: cearta, pizma, defaimari, banuieli viclene, galcevile necurmate ale oamenilor stricati la minte si lipsiti de adevar…” (I Timotei, 6; 3,4);
    – “Caci va veni o vreme cand nu vor mai suferi invatatura sanatoasa, ci – dornici sa-si desfateze auzul – isi vor gramadi invatatori dupa poftele lor, si isi vor intoarce auzul de la adevar si se vor abate catre basme”. (II Timotei, 4; 3,4).
    Sa ne lumineze Dumnezeu pe toti, sa nu ne abatem de la calea cea dreapta care duce spre mantuire!

  2. varganci costica

    Un raspuns corect dat de Iulia.

    Se putea mai dur,dar ea a reusit sa pastreze echilibrul exprimarii.Eu subscriu ,dar nu comentez mai mult,pt ca as avea un limbaj mai agresiv din cauza indignarii !

  3. Nu va amagiti oameni..nu este vorba despre nici o rascoala pe strazi! IULIA spune mai sus: ” Chiar din Apocalipsa va puteti da seama ca nu a sosit inca vremea lui 666 pentru ca asta se va intampla dupa ce vor fi deschise cele 7 peceti si vor trambita cei 7 ingeri, dupa aparitia anticristului in lume. Daca toate acestea s-ar fi intamplat, probabil ca acum n-ar mai exista jumatate din oamenii de pe pamant. Cititi in Biblie ce se intampla dupa fiecare pecete si trambitare: cand a trambitat al doilea inger “a treia parte din mare s-a prefacut in sange”, dupa a treia trambitare ” multi oameni au murit din pricina apelor care erau amare”, dupa a sasea trambitare “a fost ucisa a treia parte din oameni. Toate acestea inca nu s-au implinit, se vede clar, va rog sa priviti situatia corect altfel riscati sa cadeti in erezie, sa apara o secta in sanul bisericii. Deocamdata nu s-a ajuns chiar la asta, dar ati creat o grupare anarhica (conform definitiei din Sectologie, “gruparea anarhica este o comunitate de “credinciosi” apartinand unui cult sau unei biserici, dar care nu este de acord cu unele practici sau initiaza ea ceva nou“). Aveti grija ca adeptii dvs. sa nu devina o organizatie religioasa violenta care poate ajunge chiar sa ucida o persoana sau un grup (daca acestia nu sunt de acord cu organizatia lor) ” Dar astea sunt nistre lucruri premergatoare pentru viitorul cip care vor sa-l imlanteze in mana, care nu cred ca vi-l doriti, ca sa fiti monotorizati tot timpul, fara sa mai aveti identitate !! ACESTEA GRABESC PASU SPRE CEEA CE SE SCRIE LA APOCALIPSA…SI NU SE CREAZA NICI O GRUPARE ANARHICA ! LUMEA TREBUIE SA ACTIONEZE ASTFEL..DEOARECE LUCRURILE ASTEA SE FAC IN TAINA DE CATRE MASONI..SI CEILALTI NU AU DE UNDE SA STIE DACA NU SE ACTIONEAZA ASTFEL..ASA S-A PROCEDAT SI IN SERBIA SI GRECIA ..AU IESIT IN STRADA OAMENI DE CULTURA, PROFESORI UNIVERSITARI, TINERI ..SI AU PROTESTAT VEHEMENT PENTRU CA AU STIUT CE O SA URMEZE DACA ACCEPTA ASTEA..SI PANA LA URMA S-A RENUNTAT LA LEGEA ASTA !!!

    NU TREBUIE SA NE GRABIM SA SPUNEM REPEDE CA ASTEA IS NIMICURI, CA LUMEA SE PANICHEAZA DEGEABA..AVEM DATORIA SA NE INFORMAM

    CELOR CARE NU CUNOSC MULTE DESPRE LUCRURILE ACESTEA, II SFATUIESC CU CALDURA SA CAUTE INFORMATII PE INTERNET..PRIN CARTI 🙂

  4. IULIA spune: „Cititi in Biblie ce se intampla dupa fiecare pecete si trambitare: cand a trambitat al doilea inger “a treia parte din mare s-a prefacut in sange”, dupa a treia trambitare ” multi oameni au murit din pricina apelor care erau amare”, dupa a sasea trambitare “a fost ucisa a treia parte din oameni. Toate acestea inca nu s-au implinit, se vede clar, va rog sa priviti situatia corect altfel riscati sa cadeti in erezie”

    Pai o sa fie prea tarziu cand o sa se intample aceste deoarece MANIA LUI DUMNEZEU SE VA VARSA ATUNCI PESTE CEI AU ACCEPTAT IMPLANTAREA CIPULUI, LEPADANDU-SE ASTFEL DE EL, si tocmai de aceea introducerea acestor pasapoarte ESTE PREMERGATOARE si TREBUIE EVITATA ! DE ACEEA TREBUIE SA ACTIONAM CAT NU E TARZIU PENTRU CA DUPA ASTA VOR URMA BULETINELE SI APOI CIPURILE. TOCMAI ASTA E ESENTA IDEII CA ODATA APLICATA LEGEA ASTA A PASAPOARTELOR SE VA GRABI PROCESUL SPRE IMPLANTARE !

    Frati crestini trebuie sa ne informana foarte bine! si tot ceea ce spune Parintele Iustin nu e de neglijat..cine a fost pe la Manastirea Petru Voda si a stat de vorba cu el, stie ce om este si cata intelepciune are..Sa dea Dumnezeu sa ni-l mai tina in viata! si sa ne ajute Maica Domnului sa ne intareasca pe noi !

Lasă un comentariu